Huis en Tuinideeën
Tuin en Terras

Vijvers schoon houden: 5 tips voor pomponderhoud

Het schoonhouden van uw vijver is niet altijd het meest glamoureuze werk. Het is ook niet iets wat u kunt uitstellen tot een andere dag, want het moet regelmatig gebeuren, anders zijn de gevolgen lelijk! Een vuile vijver is een ongezonde vijver, en een onveilige vijver ook. Als u uw vijver niet regelmatig schoonmaakt, zullen er algen en bacteriën in groeien die een bedreiging kunnen vormen voor mensen, huisdieren en wilde dieren. In deze blogbijdrage geven we u onze top 5 tips om uw Oase vijverpomp altijd schoon te houden, zodat u nooit meer te maken krijgt met groen slijm! Als het gaat om machines of apparatuur die in het water werken, is onderhoud van het grootste belang. Dit geldt vooral als u een kleine tuinvijver hebt die veel wordt gebruikt.

Controleer uw filter regelmatig

Het is een goed idee om uw filter regelmatig te controleren op afzettingen. U kunt dit doen door het filtermedium te verwijderen en het te wassen om gruis en vuil te verwijderen. Wanneer u het filtermedium weer terugplaatst, moet u ervoor zorgen dat het schoon en droog is, zodat het goed kan functioneren. Controleer bovendien uw pomp op verstoppingen. Als u een opeenhoping van vuil op de pomp ziet, reinig deze dan. Vuil of algen kunnen in de pomp groeien, waardoor de pomp minder goed werkt. Een schone pomp werkt efficiënter en gaat langer mee. Bovendien houdt u zo het water in uw vijver schoon.

Gebruik het juiste type filtermateriaal

Het filtermateriaal dat u in uw vijver gebruikt, hangt af van het type filter dat u hebt. Als je een filter hebt dat een spons of een pad gebruikt, wil je deze vaker schoonmaken dan een filter dat een zand- of grindbed gebruikt. Sponzen en kussens moeten soms dagelijks worden schoongemaakt, terwijl zand of grind misschien maar om de twee weken hoeven te worden schoongemaakt. Als u een patroonfilter hebt, kunt u deze eenmaal per maand met een tuinslang reinigen. Zorg er wel voor dat u in de gaten houdt hoe vol de filtermand raakt. Als de korf bijna vol is, moet u hem schoonmaken om afsluiting te voorkomen.

Ververs het water

Als u een biologisch filter hebt, kunt u het water in uw vijver het beste één keer per maand verversen, ongeacht hoe schoon het is. Als u een mechanisch of chemisch filter hebt, hoeft u het water misschien helemaal niet te verversen, tenzij uw vijver smerig is of als u vissen hebt die warmer water nodig hebben. Als u een biologisch filter gebruikt, zullen er bacteriën in het water groeien die de uitwerpselen van de vissen afbreken. Als er te veel afval is of als het water niet wordt ververst, kunnen de bacteriën uit de hand lopen, waardoor het water onveilig kan worden voor vissen. Als u een visvrije vijver hebt, kunt u het water zo vaak verversen als u wilt. Dit houdt uw vijver fris en helpt algengroei voorkomen.

Zet uw vijver op zijn kop

Als algen uw vijver hebben overgenomen, kunt u proberen hem een paar dagen op zijn kop te zetten. Dit doodt alle algen in de vijver en geeft u een nieuwe start. Het is ook een goed idee om de vijver bij vriestemperaturen leeg te laten lopen, vooral als er vissen in zitten. Als uw vijver bevriest, zet het ijs uit en komt er veel druk te staan op de wanden van de vijver. Door deze druk kunnen de wanden breken of scheuren en kan de pomp beschadigd raken. Als u uw vijver bij vriestemperaturen uitschakelt, voorkomt u schade aan de pomp en de wanden, en bespaart u zichzelf de moeite om het ijs op te breken.

Voeg UV-licht toe om te helpen bij het schoonmaken

Als u wat extra hulp nodig hebt om uw vijver schoon te houden, kunt u een UV-lamp aan uw filtratiesysteem toevoegen. UV-lampen doden schadelijke bacteriën en algen, waardoor uw vijverwater schoner wordt, en ze kunnen op de meeste filtersystemen worden aangesloten. Voordat u in een UV-lamp investeert, moet u ervoor zorgen dat deze de juiste grootte heeft voor uw systeem en dat hij het juiste wattage heeft. UV-lampen zijn de laatste verdedigingslinie tegen algen en bacteriën in uw vijver. Ze zijn geen vervanging voor het reinigen van uw filter of het verversen van uw water, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat uw vijverwater langer schoon blijft.

Conclusie

Het schoonhouden van uw vijverpomp is een belangrijk onderdeel van het gezond en schoon houden van uw vijver. Controleer de pomp regelmatig op afzettingen en maak hem schoon als dat nodig is. U kunt ook een UV-lamp toevoegen om te helpen bij het schoonmaken. Heeft u intresse in het kopen van een vijver kunt u contact opnemen met Tuincenter Vincent