Huis & Tuin

De waarheid over diabetes: 10 mythes en feiten die je moet weten

Als je diabetes hebt, weet je waarschijnlijk meer over de aandoening dan de meeste mensen. Maar het is nog steeds mogelijk – en gebruikelijk – dat zelfs goed geïnformeerde mensen misvattingen hebben over deze ziekte. Sommige mensen geloven bijvoorbeeld in mythes over diabetes die gewoon niet waar zijn. In feite kunnen deze overtuigingen ertoe leiden dat sommige mensen onnodige risico’s nemen. Om 10 veel voorkomende mythes over diabetes recht te zetten en u in plaats daarvan feiten te geven die op feiten zijn gebaseerd.

Mythe: Je kunt diabetes krijgen tijdens de zwangerschap

Zwangerschap veroorzaakt geen diabetes, maar het risico om diabetes te ontwikkelen tijdens de zwangerschap of in de 12 maanden na de bevalling is verhoogd bij vrouwen met een familiegeschiedenis van diabetes, bij zwaarlijvige vrouwen en bij vrouwen die een hoge bloeddruk ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Een vrouw die tijdens een vorige zwangerschap diabetes heeft gehad, heeft ook een hoger risico op diabetes tijdens volgende zwangerschappen. Vrouwen die diabetes ontwikkelen tijdens de zwangerschap hebben dezelfde complicaties als niet-zwangere mensen met diabetes, zoals verlies van gezichtsvermogen. Een gezonde levensstijl voor en tijdens de zwangerschap (met inbegrip van gezonde voeding) wordt aanbevolen voor alle vrouwen met diabetes.

Feit: Zwangerschap veroorzaakt geen diabetes

Veel mensen met diabetes denken ten onrechte dat zwangerschap hun diabetes zal verergeren of dat het onmogelijk zal zijn om de aandoening tijdens de zwangerschap onder controle te houden. Zwangerschap kan in feite de bloedsuikerspiegel verbeteren bij mensen met diabetes type 1 en 2, en veel vrouwen met diabetes zijn in staat om de ziekte tijdens de zwangerschap goed onder controle te houden. Studies hebben zelfs aangetoond dat het hebben van diabetes tijdens de zwangerschap bescherming lijkt te bieden tegen bepaalde vormen van kinderkanker. Als je meer wil weten raden wij een diëtist diabetes type 2 aan.

Mythe: Diabetes is hetzelfde als koolhydraatintolerantie of het metabool syndroom

Koolhydraatintolerantie of het metabool syndroom zijn termen die verwijzen naar een aantal aandoeningen (zoals overtollig buikvet, hoge bloeddruk of hoog cholesterolgehalte) die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op diabetes. Ze zijn niet hetzelfde als diabetes en artsen gebruiken ze alleen bij mensen die de aandoening nog niet hebben. Diabetes is de medische term voor een groep aandoeningen waarbij het lichaam niet in staat is voldoende insuline aan te maken of de insuline die het aanmaakt niet goed te gebruiken.

Feit: Dit zijn allemaal verschillende aandoeningen, hoewel mensen met de een vaak ook de ander hebben

Hoewel deze aandoeningen enkele overeenkomsten vertonen, wordt elke afzonderlijke aandoening anders gediagnosticeerd en behandeld. Abnormale bloedglucosespiegels zijn het kenmerk van diabetes, terwijl de diagnose van koolhydraatintolerantie wordt gesteld op basis van iemands bloedonderzoek.

Mythe: Lichaamsbeweging geneest je diabetes en helpt je gewicht te verliezen

Het is waar dat lichaamsbeweging vele andere positieve effecten heeft voor mensen met diabetes, zoals het verbeteren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte, maar het geneest de aandoening niet. Iemand met type 1 diabetes die geen insuline of orale diabetesmedicatie neemt, kan bijvoorbeeld sporten. Maar als die persoon insuline-injecties gebruikt, mag hij of zij niet sporten tenzij hij of zij er zeker van is dat de insuline volledig in het lichaam is opgenomen. Lichaamsbeweging heeft veel voordelen, maar is geen wondermiddel voor gewichtsverlies of bloedglucosecontrole bij mensen met type 2 diabetes of mensen met type 1 die geen insuline gebruiken. Sommige mensen merken zelfs dat lichaamsbeweging hun eetlust juist vergroot en dat ze meer eten dan ze nodig hebben. Mensen met diabetes die insuline of orale diabetesmedicijnen gebruiken, moeten altijd hun bloedglucosespiegel controleren voor en na het sporten om er zeker van te zijn dat hun bloedglucosespiegel niet te laag wordt.

Mythe: Kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor mensen met diabetes

Kunstmatige zoetstoffen zijn suikervrij en bevatten geen calorieën. Ze kunnen deel uitmaken van een gezond dieet als ze in plaats van suiker worden gebruikt – bijvoorbeeld in een kopje koffie of thee – maar kijk altijd op het etiket van het product om zeker te zijn van het aantal koolhydraten en gebruik ze met mate. Mensen met diabetes lopen een groter risico om een nierziekte te ontwikkelen en krijgen vaak advies over de inname van water. Uit onderzoek is echter gebleken dat waterinname alleen niet voldoende is om bescherming te bieden tegen nierproblemen. Het blijkt dat de hoeveelheid suiker die via de voeding wordt geconsumeerd ook bijdraagt aan deze risico’s. Mensen met diabetes wordt dan ook vaak geadviseerd hun inname van zoet voedsel en zoete dranken te beperken om het risico op het ontwikkelen van deze complicaties te verkleinen.

Conclusie

Diabetes is een ernstige aandoening die mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Er zijn twee hoofdtypen van de ziekte, type 1 en type 2. Beide typen kunnen leiden tot ernstige complicaties als ze niet zorgvuldig worden behandeld. Gelukkig is de behandeling van beide typen de laatste jaren sterk verbeterd, zodat veel mensen nu lang en gezond leven nadat zij de diagnose diabetes hebben gekregen. De waarheid is dat diabetes een ernstige aandoening is die zorgvuldig moet worden beheerd. Gelukkig zijn veel mythes over diabetes onjuist en worden er voortdurend nieuwe behandelingen en betere manieren om de ziekte onder controle te houden ontwikkeld. Heeft u last van leververvetting symptomen raden wij ook aan om een diëtist te bezoeken.