Huis & Tuin

De voors en tegens van kunstkerstbomen: Krijg de feiten voordat je koopt!

Kunstmatige kerstbomen zijn een populaire keuze voor degenen die liever hun vakantie decor eenvoudig, milieuvriendelijk en betaalbaar te houden. Of u nu op zoek bent naar iets compacts dat niet te veel ruimte in beslag zal nemen of een volledige boom die het hele seizoen lang het middelpunt van uw woonkamer zal zijn, er zijn tonnen geweldige kunstmatige opties beschikbaar. Lees verder voor meer informatie over de voor- en nadelen van het kopen van een kunstkerstboom, evenals onze topkeuzes voor 2022.

Wat zijn de voordelen van kunstkerstbomen?

 • Betaalbaar prijskaartje: Met de meeste kunstkerstbomen vanaf minder dan $ 100, ze zijn een budget-vriendelijke optie voor iedereen met een budget. Veel bomen in het hogere segment hebben een prijskaartje van $100 tot $500, dus als je geld probeert te besparen, zijn kunstbomen een goede optie.
 • Gemakkelijk op te zetten: Als je een feestje organiseert of veel reist tijdens de vakantie, hoef je je geen zorgen te maken over het opzetten van een echte boom en iemand te hebben om hem elke dag water te geven. Bovendien kun je hem aan het eind van het seizoen weer weghalen, waardoor je huis ruimtelijker aanvoelt.
 • Milieuvriendelijk: Als u van de natuur houdt, kiest u misschien elk jaar voor een echte kerstboom, maar als u zich zorgen maakt over de impact ervan op het milieu, zijn kunstbomen een geweldige optie. Ze hebben geen invloed op het bomenbestand, hoeven geen water te geven en produceren geen stuifmeel.
 • Geen sap, rommel of knaagdierennesten: Omdat echte bomen rommelig kunnen zijn, stinken en een toevluchtsoord zijn voor knaagdieren en insecten, geven veel mensen de voorkeur aan een kunstboom.
 • Geen brandgevaar: Hoewel het risico op brand door echte kerstbomen eigenlijk heel laag is, is het toch iets om bewust van te zijn.

Waar moet u op letten als u een kunstkerstboom koopt?

 • Type: Er zijn veel soorten kunstkerstbomen op de markt, dus u kunt de boom kiezen die het beste bij uw stijl past. Houd in gedachten dat de vorm van een echte boom is wat het mooi maakt, dus je zult dat effect ook heel goed krijgen bij een kunstmatige boom of een vlaggenmast kerstboom.
 • Volheid: Een van de grootste verschillen tussen echte en kunstbomen is hun volheid. Echte kerstbomen zijn er in verschillende hoogtes en voltes, terwijl kunstbomen vaak zo gemaakt zijn dat ze vol en weelderig zijn, ongeacht de hoogte. Als u op zoek bent naar een meer spichtige look, kunt u misschien beter voor een kunstboom gaan.
 • Stevigheid: Bij de aanschaf van een kunstboom is het belangrijk om het gewicht te controleren om er zeker van te zijn dat hij stevig genoeg zal zijn om ornamenten te houden. Als hij licht is, kan het zijn dat hij niet genoeg draagkracht heeft om al uw versieringen te dragen.
 • Kleur: De kleur van uw kunstboom kan belangrijker zijn dan bij een echte boom, omdat u er elke dag naar zult kijken. Misschien wilt u een kleur kiezen die bij uw interieur past of een kleur die neutraal genoeg is om bij elk interieur te passen.
 • Andere overwegingen: Het is ook een goed idee om het materiaal te controleren dat is gebruikt om de boom te maken, vooral als je kleine kinderen of huisdieren in huis hebt.

Soorten kunstkerstbomen

 • Boomsnoei: Dit type boom is bedoeld om op de gewenste hoogte te worden gezaagd, zodat je hem kunt trimmen om in elke ruimte te passen. Het is ook de beste keuze als u bang bent dat uw huisdieren of kinderen in de boom komen en er stukjes van inslikken.
 • Voorverlichte kerstboom: Deze zijn verkrijgbaar als echte of kunstboom, maar ze hebben ingebouwde verlichting. Dit maakt het gemakkelijk om te versieren, en u hoeft niet uit te zoeken waar u de lampjes moet aansluiten en hoeveel strengen u nodig hebt.
 • Realistische kunstkerstboom: Deze zijn gemaakt met een mix van materialen, waaronder echte bomen, plastic en/of papier, zodat ze er zo realistisch mogelijk uitzien. Ze hebben vaak een stevige voet van PVC of PE, zodat ze gemakkelijk op te zetten en te onderhouden zijn.

Pro tip: Waar zet u uw kunstboom neer?

 • Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je boom uit de buurt staat van warmtebronnen, zoals de open haard of de verwarming.
 • Kies een plek die gemakkelijk toegankelijk is: Je wilt je boom niet op een plek zetten die het moeilijk maakt om te versieren. U wilt ook dat de boom ergens staat waar hij het voetgangersverkeer niet hindert.
 • Kies een plek waar de boom de ster kan zijn: Als je andere decoraties hebt die om aandacht strijden, wil je je boom misschien op een plek zetten die de aandacht erop vestigt.
 • Zorg ervoor dat uw boom stevig staat: Uw boom moet op een stabiele, stevige basis worden gezet.
 • Overweeg ornamenten op te hangen: U kunt uw boom ook interessanter maken met ornamenten die aan de takken worden gehangen, in plaats van aan de boom zelf te worden geplaatst.

Nadelen van een kunstkerstboom

 • Misschien geen optie voor mensen met een allergie: Echte kerstbomen worden beschouwd als een hypoallergene optie voor mensen met allergieën, maar kunstbomen zijn dat niet.
 • Gaat misschien niet zo lang mee als een echte boom: De meeste kunstbomen gaan een paar jaar mee, terwijl een echte boom tot wel 10 jaar mee kan gaan (afhankelijk van hoe vaak je hem water geeft).
 • Gaat misschien niet lang mee: Terwijl sommige kunstbomen van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven, zullen andere al na een paar jaar uit elkaar vallen.

Conclusie

Kunstkerstbomen zijn een goede optie voor wie geld wil besparen, allergieën heeft of zich zorgen maakt over de milieu-impact van een echte boom. Voordat u een kunstkerstboom koopt, is het een goed idee om de afmetingen te controleren, zodat u weet of hij in uw ruimte past. Bedenk ook waar u de boom wilt neerzetten, want dat kan van invloed zijn op de levensduur. Met de vele beschikbare opties vindt u vast en zeker de beste kunstkerstboom voor uw huis!